HOME    CELA    STRAŻACKA

RESTAURACJA STRAŻACKA

ul. Mochnackiego 4
główny budynek Państwowej Straży Pożarnej

Restauracja Strażacka to miejsce, które od 2008 roku jest znane z pysznego jedzenia,
miłej atmosfery i profesjonalnego podejścia do potrzeb naszych klientów.
Lokal oferuje możliwość organizacji przyjęć okolicznościowych w dwóch,
klimatyzowanych salach na 20 oraz 35 osób.

Zajrzyjcie do nas już dziś i delektujcie się wspaniałą kuchnią polską
opartą o lokalne, sezonowe produkty, które gwarantują najwyższą jakość i doskonały smak



KOMUNIA ŚWIĘTA 2024

Dostępne terminy:
5.05.2024
12.05.2024
19.05.2024



Przykładowe menu:

PRZYSTAWKA (do wyboru jedna opcja z przystawki lub zup)
- zielone szparagi duszone na maśle z nutą chilli, zawijane w szynce parmeńskiej z pomidorkami koktajlowymi
- różyczka z wędzonego łososia podana na bukiecie sałat z grzanką i sosem winnym
- pasztet wieprzowy z galaretką żurawinową podany na bukiecie sałat z sosem balsamicznym

ZUPA
- bulion warzywno - wołowy z makaronem i marchewką
- zupa grzybowa z łazankami
- krem z pomidorów z mozzarellą i grzankami

DANIE GŁÓWNE (do wyboru jedna opcja)
- schab pieczony na wolnym ogniu w sosie maślanym z suszonymi śliwkami i tymiankiem
- rolada z polędwiczek drobiowych faszerowana pieczarkami i serem pleśniowym, zapiekana w plastrach boczku
- kotlet de'Volay drobiowy w klasycznej panierce z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami


DODATKI
- młode ziemniaki w całości z masłem i koperkiem
- kopytka ziemniaczane z masłem
- pieczona kasza gryczana z cebulą i skwarkami
- chusteczka francuska z ryżem smażonym i warzywami

ZIMNA PŁYTA (do wyboru 5 do 7 pozycji)
- sałatka grecka z serem typu feta i sosem winegret
- sałatka śródziemnomorska z grillowaną piersią z kurczaka i dresingiem czosnkowym
- sałatka jarzynowa po staropolsku
- sałatka brokułowa z serem żółtym, kukurydzą, rzodkiewką i nutą czosnku
- kęski z kurczaka w rumianej panierce podane z sosem truskawkowo - czosnkowym
- paszteciki z ciasta francuskiego po bolońsku
- śliwki zapiekane w wędzonym boczku
- półmisek mięsiw pieczonych z domowym pasztetem i sosem musztardowym
- galaretka drobiowa lub wieprzowa z warzywami
- jajka w sosie tatarskim
- jajka faszerowane pastą tuńczykową
- ryb po grecku na zimno
- rolada z wędzonego łososia z serkiem ziołowym
- rolada z sera żółtego na 3 sposoby
- półmisek owoców


GORĄCA KOLACJA (do wyboru jedna opcja z kolacji lub deseru)
- strogonow wieprzowy z pieczarkami, czerwoną papryką i pomidorami 350 ml
- bogracz drobiowy z warzywami i makaronem zacierka 350 ml
- gulasz węgierski podany z kluskami śląskimi i surówką
- złociste stiksy z kurczaka pieczone w ziołach, podane z ryżem i surówką

DESER
- pucharek lodowy z owocami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną
- deser panacotta z galaretką truskawkową
- deser z nasionami chia, mlekiem kokosowym i musem truskawkowym

NAPOJE
- kawa oraz herbata bez ograniczeń
- soki owocowe ( różne smaki) bez ograniczeń
- woda niegazowana z cytryną i miętą bez ograniczeń
- Pepsi- cola, Mirinda, 7-up 0,5 l 1 szt./ osoba


Więcej informacji, dostępne terminy oraz rezerwacje
pod nr tel 663 226 207







PRZYJĘCIA POŻEGNALNE - STYPY

Jako lokal z wieloletnim doświadczeniem proponujemy Państwu możliwość organizacji i obsługi uroczystego obiadu po pogrzebie
w kameralnej i spokojnej atmosferze.

UROCZYSTY OBIAD  (propozycja):
- rosół drobiowo - wołowy z makaronem, marchewką i natką pietruszki
- pieczeń wieprzowa duszona w herbacie, podana na sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi i zestawem surówek

- zupa krem marchewkowo - imbirowy podany z grzankami i pestkami dyni
- drobiowy kotlet de'Volay w rumianej panierce nadziewany brokułami z masłem czosnkowym, podany z opiekanymi ziemniakami i zestawem surówek

NAPOJE:
- serwowana kawa oraz herbata, różne rodzaje z dodatkami
- Soki owocowe w dzbankach
- woda mineralna w dzbankach

DESER:
- szarlotka wypiekana na miejscu na kruchym spodzie pod różową chmurką
- pychotka z powidłem śliwkowym i bezą
- sernik na zimno na kruchym spodzie z galaretką i owocami

Więcej informacji, dostępne terminy oraz rezerwacja pod
nr tel. 663 226 219